Fokken

Bij het fokken van honden komt enorm veel kijken. Ik vind het heel interessant om me daar in te verdiepen en ik geniet van het hele proces. Ik leer met vallen en opstaan, lezen, uitproberen, ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Zo wilde ik bijvoorbeeld heel graag rode puppy’s van mijn abrikooskleurige Limoen. Ik had een mooie rode mini Australian Labradoodle uitgekozen om haar te dekken en verwachte 6 herfstkleurige pups. Dat werden er 2 en ik kreeg ook 2 abrikozen en 2 blondjes die gek genoeg ook abrikoos genoemd worden. Om dit te begrijpen heb ik het hele internet afgestruind en kwam ik er achter dat je voor rode puppy’s echt rode ouders en rode voorouders nodig hebt.

Natuurlijk is kleur niet het enige wat belangrijk is. Voor kleur komt gezondheid. Ik had geen idee wat ik allemaal moest laten testen bij Limoen. Mijn dierenarts wist het eigenlijk ook niet. Ik heb het hele pakket van de Facebook dames gekozen en ben blij dat ik het gedaan heb. Het is fijn om te weten dat je er alles aan doet om gezonde puppy’s op de wereld te zetten.

Het DNA testen op gezondheid bracht me ook op het spoor van de genen voor kleuren en vachtsoorten. Het geeft meer richting aan een doel om naar toe te werken. Op deze pagina kun je meer lezen over genen en uiterlijk.

En hoe heerlijk is dat moment dat de puppy’s er zijn. Dat twee maanden van het jaar helemaal in het teken van de puppy’s staan. Elke dag staan we met ze op (ik slaap bij ze op de bank), genieten we van ze, maken ons zorgen om ze, begeleiden we ze bij hun ontwikkeling, socialiseren we ze met alle liefde. Die twee maanden zijn zo bijzonder. Het afscheid is voor ons als gezin heel verdrietig, want je hecht je zo aan elk hondje. Maar gelukkig houden we veel contact met de nieuwe eigenaren en zien we hoe goed ze passen in hun nieuwe gezinnen. Het blijven voor altijd onze lievelingetjes, waar we als gezin veel plezier van houden.