De meeste mensen broeden de eieren niet zelf uit, maar laten dat doen door een broedmachine of door de kip zelf. Ik heb het meeste succes met het uitbroeden met de broedmachine. Dat bespreek ik eerst.

Ik heb ontzettend veel broedmachines uitgeprobeerd. Je kunt succes hebben met een goedkope machine, maar het kan ook zijn dat maar de helft uitkomt. En de oorzaak daarvan is dat de temperatuur in goedkope machines vaak niet gelijkmatig is. Het verschil tussen de temperatuur in het midden of aan de rand is soms wel 3 graden. Dan groeien de koude eitjes wel, maar veel langzamer dan de warmere eitjes. Als het tijd wordt om na 24-48 uur de kuikens die als eerste uitgekomen zijn uit de machine te halen, dan hebben de koudere kuikens het eigeel nog niet eens opgenomen en zullen ze vastkleven aan de eischaal door de windvlaag van het openen van het deksel.

Bam! Direct super veel informatie en het eerste verdriet. Ik leg al deze stapjes nog uit, maar het belang van een goede broedmachine of het handig plaatsen van de eieren is cruciaal voor succesvol broeden. Na enorm veel geld en eieren te hebben verspild aan flut broedmachines, heb ik mezelf de BRINSEA OVATION 28 ECO gegund. En ook hier heb ik meerdere thermometers ingelegd. De temperatuur is overal nagenoeg gelijk. Verrukkelijk! Bij het broeden komt alles netjes tegelijk uit! Kunnen nu die goedkopere machines weg? Nee, ik heb een simpele Puisor als uitkomstmachine. Die is namelijk heel makkelijk schoon te maken. De onderste delen gaan gewoon de afwasmachine in en zijn dan goed schoon.

Hoe gaat het broeden in z’n werk? Je werkt met mooie, nette eieren die op de juiste temperatuur (kelder) bewaard zijn. Ze zijn 2 keer per dag gekeerd over de punt. Beslist niet 180 graden heen en weer! Je zet ze met de punt naar beneden in een eierdoos. Die doos zet je dan in een hoek van 45 graden in de kelder. Elke ochtend en avond wissel je van kant.

hier moet nog iets tussen…

Donkere eieren uitbroeden gaat überhaupt wat lastiger dan bij gewone eieren. De donkerbruine coating zorgt er voor dat er te weinig water uit de eieren verdampt tijdens het broedproces. Daarom kun je maranseieren en olijfkleurige eieren het beste uitbroeden zonder wat in de broedmachine te doen. De luchtvochtigheid zal dan zo rond 35% liggen. Om te checken of ze niet te hard uitdrogen kun je de eieren wegen. M.b.v. dit schema kun je zien of je luchtvochtigheid goed zit. Vanaf dag 18 mag de luchtvochtigheid flink om hoog, rond de 80%.

De broedmachine mag pas open als alles uitgekomen is of nadat het eerste kuiken 48 uur oud is. Komt er eerder een vlaagje lucht bij, dan verkleefd de vochtigheid in het ei direct en wordt het een soort taai gel. Het kuiken wordt dan vastgeplakt aan de schaal. Mocht het kuiken dan toch nog levend weten uit te komen, dan zijn de pluisveertjes verkleefd en afgerukt. Het kuiken blijft er nat uitzien, terwijl het in feite helemaal opgehard gel is. Kortom, zielig. Gewoon dicht laten die broedmachine. Weet ik inmiddels uit ervaring.