Ik heb op dit moment 5 hanen verdeeld over 5 hokken/rennen.

Groenlegger

Wonderboy is mijn blauwe tophaantje. Hij heeft 2 blauwe allelen en geeft de genen om groene eieren te leggen aan al z’n kinderen door. Hij loopt bij 2 zwartkoper Marans hennen, een blauwkoper Marans hen en een parelgrijze leghorn. De dochters van de Maranshennen zullen extreem donkergroene eieren leggen. De dochters van de leghorn geven lichtblauwe eieren.

Parelgrijze Marans

Een parelgrijze Maranshaan loopt met alle donker leggende groenleggers, chocoleggers en een parelgrijze Araucana. De Maranshaan komt niet uit een extreem donker leggende lijn. Ik verwacht dat de hennen die hieruit komen mooie (donker) groene of bruine eieren leggen.

Donkergroen of donkerbruin

Joost is een splash haan. Zijn moeder is Olivia, mijn allereerste zelf gefokte donkergroen legger (van Wonderboy en een Marans hen) en een heel donker verervende Marans haan uit Belgie. Joost is tot mijn grote verdriet wees geworden door de vos. Zijn zus Jolene heb ik nog wel, en die legt een heel donkerbruin ei. Van Joost weet ik nog niet of hij een blauw/groen allel heeft. Als hij dat wel heeft, dan geeft hij mega extreem, waanzinnig donkergroen door. En omdat hij zelf splash/vuilwit is, worden zijn kinderen nooit zwart, maar splash of blauw! Bij Joost lopen een parelgrijze en een zwarte Marans hen, een F1 groenlegger (parelgrijs dragend) en een parelgrijze leghorn om te testen of hij een blauw/groen allel draagt.

Joost met z’n lavender leghorn, lavendel Marans, zwartkoper Marans en F1 groenlegger

Lavendel Araucana

Dan heb ik nog een parelgrijs Araucana haantje uit Duitsland waar we 3 uur voor gereden hebben. Deze is wat klein uitgevallen, daarom heet hij Mini. Hij zit nu met Moetenoei, ons oudste hennetje in een hok. Moetenoei is een parelgrijze Araucana met staart. Ze is geboren in 2018 en legt nog steeds schattige blauwe eitjes. Ik vind haar prachtig. Ze heeft een lief klein kuifje op haar hoofdje en een ontzettend mooie egale zachtgrijze kleur. Als Mini het niet met haar kan, dan zoek ik een ander Araucana haantje voor haar.

Lavender Marans

Tot slot heb ik nog de broer van de parelgrijze Marans haan. Hij is zwart, maar draagt parelgrijs. Hij staat op reserve samen met de zus van Joost, Jolene. Van hen verwacht ik blauwe kippen die een donkerbruin ei leggen.

Ik fok inteelt vermijdend. Tot nu toe is dat goed gelukt, omdat ik iedereen goed uit elkaar kan houden. Ik zal nieuwe lijnen blijven aanschaffen. Ik merk dat het de eiproductie en vitaliteit ten goede komt om steeds nieuw bloed toe te voegen. Zo zijn Maransen uit zichzelf niet de beste eierleggers. Maar door ze te kruisen met de groenleggers, zijn ze nu al aan de leg (1 januari 2024).

Mijn fokdoel is een parelgrijze kip die een donkergroen ei legt. Dat is natuurlijk supermoeilijk, omdat het beide recessieve genen zijn. Maar deze uitdaging vind ik leuk.

Ik krijg al behoorlijk wat aanvragen voor broedeieren en kuikens en heb daarom wachtlijsten hiervoor aangemaakt . Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst door hier even een berichtje te sturen.

De prijs voor de eieren is €2,50 per stuk. De datum schrijf ik er op. Ze worden bewaard met de punt naar beneden en dagelijks gekeerd over de punt. Betalen mag cash of met tikkie. Eventueel kan ik de eieren ook opsturen voor €10. Ze worden goed verpakt. Kuikens zijn €10 per stuk. Die zijn meestal binnen een week allemaal weg. Ik probeer er dit jaar wat meer uit te broeden.