Rode kleur met zwarte neus

Om hondjes te krijgen die allemaal prachtig donker rood zijn, zijn goed voorlijnen van belang. Rood is een lastige kleur om te fokken, omdat het gemakkelijk verbleekt. Dit verbleken komt doordat er andere kleuren dan rood en zwart in de foklijnen gebruikt wordt. Abrikoos heeft weliswaar dezelfde kleurcode als rood (namelijk ee), maar dit betekent niet dat de puppy’s die daaruit geboren worden allemaal lekker donker worden. Donker rode puppy’s komen alleen uit echt rode ouders. Door meerdere generaties met alleen donker rood op te bouwen, krijg je een nest vol donker rode puppy’s.

De enige manier om de genenpool uit te breiden, zonder de intensiteit van rood te verliezen, is het gebruik van echt zwarte honden. Stel je laat een rood teefje dekken door een zwarte hond (met alleen rood en zwart in de voorlijnen), dan worden de puppy’s allemaal zwart. Als zo’n kind dan weer gedekt wordt door een rode reu, dan is de helft van het nest rood en de andere helft zwart.

Voor de zwarte neus let je bij de DNA uitslagen op de B. Als er B/B staat, dan wordt de neus zwart. Als er b/b of B/b staat, dan heeft de hond een bruine neus of geeft het de bruine neus door aan zijn kinderen.

Voor het opbouwen van mijn rode lijnen zoek ik daarom honden die geen blonde of abrikooskleurige voorouders heb. Met Limoen is dat in elk geval niet gelukt, omdat haar moeder en opa blond was. Maakt haar verder geen minder hondje, ze is nog steeds prachtig. Keetje neigt wel wat meer naar rood dan naar abrikoos en Doris is een flink rood hondje. We gaan zien wat de toekomst ons brengt!