Ik vind donker rode hondjes met een zwarte neus (B/B) werkelijk het allermooiste dat er is. Het is helaas erg lastig om dit consistent te fokken. Rode poedels en doodles verbleken vaak vanaf een jaar of 1. Onder poedel en doodle fokkers heerst de mening dat ze altijd verbleken. Ik geloof niet dat dit het geval is en dat idee haal ik van deze website. http://www.bijoupoodles.com/Colour.html. De mevrouw van Bijou Poodles doet veel onderzoek naar stambomen en bijbehorende foto’s. Zij sluit honden met lichtere kleuren in de stamboom uit van deelname aan haar lijnen.

Zelf ben ik gaan zoeken naar genen die de kleuren kunnen verklaren. Alle rode, oranje, abrikozen en creme kleurige honden hebben e/e in hun DNA. Inmiddels kun je laten testen hoe licht of donker rood een hond is m.b.v. de I locus: pheomelanin intensity. Bij Embark noemen ze dit ‘intensity loci’. Ik ga er van uit dat dit de basiskleur is van een hond.

I/Iintense reddonker rood
I/iintermediate redcreme kleurig tot diep oranje kleurig abrikoos
i/idiluted redwit

Deze basiskleur kan veranderen. Op deze website https://www.dogenes.com/poodle/pdlcolor.html staat veel informatie over genen en kleuren. Ik haal er 2 loci uit waarvan ik denk dat ze van invloed zijn op de kleur van rode poedels en doodles. 

Als eerste het vervagingsgen wat zeer gewild is bij zilverkleurige poedels: V

V/Vde hond blijft op kleur
V/vde hond vervaagt iets gedurende de eerste levensjaren
v/vde hond vervaagt behoorlijk gedurende de eerste levensjaren

Daarnaast moet er iets zijn als het ‘rufus gen’ wat er voor zorgt dat rode (en misschien ook bruine) honden juist donkerder worden: f

F/Fde hond blijft gelijk in kleur
F/fde hond blijft gelijk in kleur
f/fde hond wordt donkerder in kleur gedurende het eerste levensjaar

Ik moet nog nadenken over combinaties als f/f met v/v. Hoe zou zich zoiets uiten? Is het mogelijk om beide genen te hebben? Zijn F en V niet samen verschillende kanten van 1 medaille? Voorlopig houd ik ze echter nog uit elkaar, omdat ik anders bepaalde uitslagen van nestjes niet kan verklaren. Mijn doel is het creëren van I/I V/V f/f honden met rechte of wavy vachten. Ik ben heel blij dat we de I locus inmiddels met DNA kunnen testen. Laten we hopen dat het onderzoek naar de verkleuringsgenen gauw vordert.

Welke honden zijn nu interessant om blijvend donkerrood mee te fokken?

LimoenI/i, V/V, F/f
KeetjeI/i, V/V, f/f
DorisI/I, V/v, F/F of F/f