Oeh hier is ontzettend veel over te zeggen. Ik probeer het beknopt te houden. Qua nachthok hebben ze niet zo veel nodig, al moet het in de zomer niet te warm zijn. Zet het nachthok dan op een schaduwrijke plaats. Strooi hennepvezel onder de zitstok en houd de boel schoon. Ik strooi diatomeeenaarde in alle kieren om bloedluis uit te bannen en het werkt fantastisch.

Qua ruimte is meer natuurlijk altijd beter. Kippen houden van rondscharrelen. Maar ze moeten wel veilig zijn. Als er bij ons veel marters en vossen actief zijn, dan zet ik een stroomhek rondom de kippen. Als de roofvogels ons weer eens in de smiezen hebben, dan moeten ze allemaal in een overdekte kippentunnel blijven.

In die kippentunnel heb ik mijn grootste toom. Ik verplaats de kippentunnel regelmatig, zodat ze weer een nieuw stukje kunnen omploegen en volpoepen. Kan dit bij jou niet? Gooi dan al het afgevallen blad en houtsnippers bij de kippen, zodat hun mest geabsorbeerd wordt en er compost ontstaat.

Qua voer gebruik ik kippenmeel en soms fermenteer ik dat ook. Je doet het voer dan in een emmer met flink wat water er bij. De volgende dag geef je het geweekte voer dat dan een beetje zurig ruikt. Ze krijgen ook de GFT dingen van ons huis, maar geen koffie. Ze krijgen hun eigen eierschalen weer terug en ook extra schelpjes om weer nieuwe eierschalen te maken. Vers water behoeft natuurlijk geen uitleg.

In het legnest leg ik hooi of stro. Ik check elke ochtend of het legnest schoon is, zodat er geen poep op de eieren komt.

Ik geef ze geen ontworming, vaccinaties, medicijnen, vitamines, of wat dan ook. Ik doe het licht ook niet eerder aan in de winter. Ik accepteer gewoon dat we dan minder eieren hebben. Ik laat ze zo natuurlijk mogelijk leven.